Computerprobleem: FAT32

Ik ben ruim anderhalve week bezig geweest een probleem met m’n computer op te lossen.

Het begon toen er plotseling bestanden voor m’n neus beschadigd raakten, terwijl ik enkel door wat mappen aan het bladeren was. De beschadiging leek zich langzaam te verspreiden. Op dat moment dacht ik aan een virus, maar de virusscanner kon niets vinden (ook omdat hij niet alles kon lezen). Ik heb toen maar snel de computer afgesloten, om te voorkomen dat de beschadigingen zich verder zouden gaan uitbreiden.

Het betreft een partitie van 56 GB op de harde schijf, die geformatteerd is als FAT32. Na wat speurwerk kwam ik er achter dat dat waarschijnlijk te groot is voor FAT32. Misschien kan Windows 2000 daar niet goed mee overweg en is er daardoor iets mis gegaan. Het blijkt beter te zijn het om te zetten naar NTFS, wat beter overweg kan met grotere partities. FAT32 werkt het beste tot 8 GB, maar het moet zeker niet groter worden dan 32 GB.

Maar voordat ik het kon omzetten, moest ik eerst de beschadigingen herstellen.
Ik heb overwogen om de schijf als slave in een andere computer met Windows 2000 te doen, maar omdat ik dacht dat misschien Windows probleem zou geven met zo’n grote beschadigde FAT32 partitie, durfde ik dat niet aan.
Via een bootable CD met DOS heb ik scandisk laten draaien op de beschadigde partitie. Die is behoorlijk aan het werk geweest, maar hield er op een gegeven moment mee op omdat het maximaal aantal FILEnnnn.CHK bestanden bereikt was. Na FILE9999.CHK kon er geen nieuwe meer aangemaakt worden. Ik moest eerst de FILEnnnn.CHK-bestanden verwijderen of hernoemen voor ik verder kon gaan. Maar omdat de partitie nog steeds beschadigd was durfte ik er niet met Windows 2000 naartoe te gaan.
Ik dacht dat het misschien veiliger zou zijn om Linux ervoor te gebruiken. Omdat ik op mijn schijf nog een ongepartitioneerd gedeelte had vrijgelaten om een keer Linux te installeren, deed ik dat nu gelijk maar.
En dus heb ik (vrijwel) probleemloos Debian/Linux gexefnstalleerd. Vanuit Debian heb ik toen alle FILEnnnn.CHK-files van de FAT32-partitie naar de Linux-partitie verplaatst. Er waren nog voldoende bestanden onbeschadigd/leesbaar, die heb ik nog laten staan.
Daarna heb ik Debian afgesloten en scandisk opnieuw aan het werk gezet, waarbij die wederom stopte met weer evenveel nieuwe FILEnnnn.CHK-files.
Maar toen ik weer terug naar Debian wou, ging dat niet meer. Die had ineens ook een beschadigde partitie, lijkt het

Ik heb toen de schijf toch maar in een andere computer met windows 2000 erbij gezet.
Windows heeft toen nog twee keer een schijfcontrole moeten draaien voordat de partitie helemaal foutloos was.
Hierdoor heb ik nu 3 x 10.000 + 3500 = 33.500 .chk-files om door te pluizen
Ik ben wel wat data kwijt. En in die .chk-files lijkt niet veel herkenbaars meer te zitten…
Maar gelukkig was ook nog Veel data onbeschadigd.

Ik heb de partitie vervolgens probleemloos in NTFS om kunnen zetten.

Alles werkt nu (tot nu toe tenminste ) weer goed.
Moraal van dit verhaal: gebruik geen grote FAT32 partities!

(Meer hier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *